Medus – energijos šaltinis sportuojantiems

Sakoma, kad vasara parodo, kas žiemą sportavo, o kas mėgavosi užkandžiais televizijos draugijoje. Jeigu savo kūno linijomis susirūpinote kiek pavėluotai, o vasaros atostogos jau ant nosies – jums padės medus!

Medų sudarantys angliavandeniai – puikus energijos šaltinis. Iš medaus energija gaunama greičiau nei iš kitų saldiklių, nes meduje esantys fermentai suskaido angliavandenius iki fruktozės ir gliukozės, taigi organizmui nereikia papildomos energijos medžiagų skaidymui. Tuo tarpu dažniausiai kasdien vartojamo saldiklio cukraus skaidymui organizmas fermentų turi pagaminti pats, dėl to energijos iš cukraus gauname ne taip greitai.

Be to, medus yra ir geras energijos šaltinis sportuojantiesiems tiek prieš, tiek ir po treniruotės. Meduje esanti gliukozė į kraują patenka labai greitai ir taip suteikia reikiamos energijos treniruotės pradžioje, o fruktozė įsisavinama lėčiau ir pastoviu greičiu. Tai užtikrina energijos poreikį visos treniruotės metu.

Medus sportininkams taip pat gali padėti pasiekti geresnių rezultatų. Medus padeda išlaikyti cukraus kiekį kraujyje ir palaikyti tinkamą insulino kiekį, taip pat greičiau atsistatyti glikogeno atsargoms po treniruočių. Taip pat tai puikus trumpalaikis energijos šaltinis, kadangi meduje esantys angliavandeniai greitai patenka į kraujotaką ir pakelia energijos lygį. Jei sportuojate ryte ir nevalgote prieš treniruotę – suvalgykite šaukštą medaus ant tuščio skrandžio, tai ne tik suteiks energijos, bet ir padės išsiskirti IGF-1 hormonui, kuris skatina raumenų augimą.