Pavasarinis medus

Pavasarinis medus – tai žydinčių sodų ir pievų medus. Pavasarį bitės apskrenda obelų, slyvų, vyšnių, kriaušių ir kitų vaismedžių bei vaiskrūmių žiedus, įvairias žydinčias laukų ir pievų gėles iš kurių renka nektarą. Sakoma, kad ragaujant pavasarinį medų galima pajausti žydinčių sodų aromatą sumišusį su pavasario pievų gaiva.

Bitininkų ir sveikatingumo specialistų pavasarinis medus yra vertinamas labiausiai. Šis medus yra renkamas iš didžiausios žydinčių augalų įvairovės, todėl turi daugiausiai naudingų medžiagų ir vitaminų, labiausiai pasižymi gydomosiomis ir imunitetą stiprinančiomis savybėmis.

Pavasarinis medus taip pat gali būti naudojamas nuosekliam alergijos gydymui (kaip papildoma priemonė). Kadangi pavasariniame meduje ypač gausu žiedadulkių, kurios dažniausiai ir sukelia alergijas, manoma, kad po truputį vartojant medų, surinktą iš žmogaus gyvenamųjų vietų, organizmas tampa mažiau jautrus alergiją sukeliančioms medžiagoms.

Medus nuo seno naudojamas kaip peršalimo ligas gydanti priemonė, tinkanti slopinti skaudančios gerklės skausmams. Pavasarinis medus yra puiki priemonė kosuliui malšinti, ypač nakties metu. Būtent dėl šios priežasties medų rastumėte daugelio pastilių gerklei sudėtyje.

Pavasarinis medus taip pat yra puikus energijos šaltinis. Iš medaus energija gaunama greičiau, nes meduje esantys fermentai suskaido angliavandenius iki fruktozės ir gliukozės, taigi organizmui nereikia papildomos energijos medžiagų skaidymui.

Pavasarinį medų bitės renka balandžio ir gegužės mėnesiais, medus sukamas gegužės pabaigoje – birželio pradžioje. Pavasarinio medaus būna žymiai mažiau negu vasarinio bei liepų medaus, todėl rekomenduotina suskubti juo pasirūpinti.