Bičių duonelė – tai iš įvairių lauko ir kultūrinių augalų žiedų bičių surinktos žiedadulkes, nektaru sulipintos į rutuliukus. Bičių duonelė, priešingai nei žiedadulkės, labai mažai kam sukelia alergiją, nes duonelėje esančios žiedadulkės yra užkonservuotos.
Bičių duonelę rekomenduotina laikyti šaldytuve arba tamsioje ir sausoje vietoje. Laikant patalpose, kuriose yra padidėjusi santykinis oro drėgnumas, duonelė pelys.
Bičių duonelė labai vertingas produktas, turintis beveik visas subalansuotas maisto medžiagas, reikalingas organizmui. Joje gausu vitaminų (A, C, B1, B2, B5, B6, B12, PP, E, folio rūgštis), baltymų, riebalų, angliavandenių, mineralinių medžiagų, mikroelementų (geležies, magnio, cinko, kalcio, fosforo ir t.t.), fermentų, hormonų ir t.t.
Bičių duonelėje esantys baltymai greitai atstato prarastas jėgas, stimuliuoja imuninę sistemą bei padeda atstatyti vitaminų ir mikroelementų balansą, stimuliuoja protinę veiklą ir gerina atmintį. Duonelė padeda normalizuoti arterinį spaudimą, dėl didelio kalio kiekio teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą. Bičių duonelė taip pat normalizuoja žarnyno mikroflorą, gerina medžiagų apykaitą, virškinamojo trakto darbą, didina apetitą. Duonelė atstato hemoglobiną, mažina cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje, todėl yra ypač rekomenduotina diabetu sergantiems žmonėms.
Profilaktiškai suaugusiam rekomenduojama kasdien suvalgyti po 15 g (desertinį šaukštelį), vaikui – po arbatinį šaukštelį bičių duonelės, tuo tarpu sergančiam – po 20–30 g per dieną. Bičių duonelę valgyti rekomenduojama sergantiems anemija, cukriniu diabetu, turintiems virškinamojo trakto sutrikimų ir nusilpus organizmui, tačiau nereikėtų perdozuoti.