Bičių pikis – vaistas nuo šimto ligų

Bičių pikis (dar vadinamas propoliu) – itin naudinga medžiaga, plačiai žinoma ir naudota medicinoje dar nuo Antikos laikų. Pikį bitės gamina iš augalinės kilmės medžiagų, surinktų nuo medžių pumpurų, lapų bei žolinių augalų, kurias pačios apdoroja ir sumaišo su vašku bei žiedadulkėmis. Cheminiu požiūriu pikis – itin sudėtingas junginys, kurį bitės naudoja koriams sutvirtinti ir dezinfekuoti, avilio plyšiams užpildyti, svetimkūniams balzamuoti. Tai stipraus, bet malonaus aromato tamsi, pilkai ruda masė.

Žmonės bičių pikį gali panaudoti daug plačiau negu bitės, ypač medicininiais tikslais. Nustatyta, kad pikį sudaro net iki 300 cheminių junginių, tarp kurių įvairūs fenoliniai junginiai, aromatinės rūgštys, terpenoidai, aldechidai bei įvairios eterinės medžiagos. Pikyje gausu mineralinių medžiagų – magnio, cinko, vario, kacio, kalio, natrio, geležies, mangano, magnio ir t.t. Taip pat pikis yra puikus A, C, E bei B grupės vitaminų šaltinis, kuriame taip pat suskaičiuojama net 17 skirtingų amino rūgščių.

Dėl tokios plačios sudėties bičių pikis yra naudingas įvairioms ligoms gydyti. Be to, dėl savo sudėtingumo kol kas nėra pavykę laboratorijos sąlygomis pagaminti dirbtinio bičių pikio pakaitalo.

Bičių pikis rekomenduotinas sergantiems ausų, nosies, ir kvėpavimo takų ligomis, taip pat esant endokrininėms ligoms ir metaboliniams sutrikimams. Pikis taip pat padeda sergant virškinimo trakto, širdies ir kraujagyslių, odos, inkstų ir šlapimo takų, akių ligomis, taip pat esant įvairioms infekcijoms. Bičių pikis tinkamas vartoti diabetikams, skatina ilgaamžiškumą. Pastebėta, kad bičių pikis turi teigiamą poveikį net sergant onkologinėmis ligomis.

Bičių pikį galima vartoti tiek išoriškai, tiek į vidų. Išoriškai bičių pikis vartojamas gydant votis, karpas, nuospaudas bei nudegimus – ant šių vietų dedami pikiu ištepti pleistrai ar tvarsčiai.

Šiuolaikinėje medicinoje paprastai vartojami 10, 20, 30 proc. spiritiniai ir 20 proc. aliejinis pikio tirpalas. Šiuos tirpalus galima pasigaminti ir namų sąlygomis. 30% tirpalui reikia 100 ml spirito ir 30 g. pikio, atitinkamai 20% tirplui reikia 20 g. pikio. Išvalytą bičių pikį reikia suberti į spiritą, suplakti bei palikti keliomis dienoms vis suplakant, kad pikis geriau ištirptų. Prieš vartojant tokį tirpalą reikėtų perkošti.

Bičių pikio galite įsigyti Algirdo Medaus internetinėje parduotuvėje.

Svarbu atminti, jog bičių pikį, kaip ir visus gydomuosius preparatus ar vaistu reikia vartoti atsakingai ir pasitarus su specialistais.