Bičių duonelė – mažai žinoma, bet itin naudinga

Rudos, geltonos ar rusvos spalvos, netradicinio skonio granulės, kartais matomos parduodant šalia medaus ar kitų bičių produktų. Tai bičių duonelė – natūralus koncentruotas gamtos produktas, stiprinantis organizmo imuninę sistemą bei padedantis įveikti nuovargį. Savo nauda bičių duonelė nė kiek nenusileidžia medui, deja, neprilygsta jam populiarumu. Ir visai be reikalo.

Bičių duonelė – tai iš įvairių lauko ir kultūrinių augalų žiedų bičių surinktos žiedadulkes, nektaru sulipintos į rutuliukus. Bičių duonelė, priešingai nei žiedadulkės, labai mažai kam sukelia alergiją, nes duonelėje esančios žiedadulkės yra užkonservuotos.

Bičių duonelę rekomenduotina laikyti šaldytuve arba tamsioje ir sausoje vietoje. Laikant patalpose, kuriose yra padidėjusi santykinis oro drėgnumas, duonelė pelys.

Bičių duonelė labai vertingas produktas, turintis beveik visas subalansuotas maisto medžiagas, reikalingas organizmui. Joje gausu vitaminų (A, C, B1, B2, B5, B6, B12, PP, E, folio rūgštis), baltymų, riebalų, angliavandenių, mineralinių medžiagų, mikroelementų (geležies, magnio, cinko, kalcio, fosforo ir t.t.), fermentų, hormonų ir t.t.

Bičių duonelėje esantys baltymai greitai atstato prarastas jėgas, stimuliuoja imuninę sistemą bei padeda atstatyti vitaminų ir mikroelementų balansą, stimuliuoja protinę veiklą ir gerina atmintį. Duonelė padeda normalizuoti arterinį spaudimą, dėl didelio kalio kiekio teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą. Bičių duonelė taip pat normalizuoja žarnyno mikroflorą, gerina medžiagų apykaitą, virškinamojo trakto darbą, didina apetitą. Duonelė atstato hemoglobiną, mažina cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje, todėl yra ypač rekomenduotina diabetu sergantiems žmonėms.

Bičių duonelė stiprina vyrų lytinę potenciją, normalizuoja prostatos, nervų ir endokrininės sistemų funkcijas. Tai natūralus afrodiziakas! Kaip pagalbinė priemonė ji naudojama gydant nevaisingumą ir prostatitą.

Duonelėje esantis didelis kiekis lengvai pasisavinamo kalio žymiai sumažina alkoholio ir tabako poreikį, todėl padeda kovojant su priklausomybėmis nuo alkoholio ir nikotino. Be to, bičių duonelė stiprina gydomąjį vaistų poveikį bei tuo pačiu mažina jų šalutinį poveikį bei toksiškumą, todėl rekomenduojama duonelę vartoti gydantis antibiotikais bei kitais stipraus poveikio vaistais.

Profilaktiškai suaugusiam rekomenduojama kasdien suvalgyti po 15 g (desertinį šaukštelį), vaikui – po arbatinį šaukštelį bičių duonelės, tuo tarpu sergančiam – po 20–30 g per dieną. Bičių duonelę valgyti rekomenduojama sergantiems anemija, cukriniu diabetu, turintiems virškinamojo trakto sutrikimų ir nusilpus organizmui, tačiau nereikėtų perdozuoti.