FAQ Category: Medaus kokybė

Kokių higienos reikalavimų laikomasi sukant medų?

Sukant medų laikomasi visų higienos reikalavimų, patvirtintų Valstybinės Maisto ir Veterinarijos Tarnybos. Medus sukamas atskirose, tam pritaikytose patalpose, kurios įrengtos pagal Valstybinės Maisto ir Veterinarijos Tarnybos reikalavimus, jos yra reguliariai tikrinamos. Visi įrankiai ir taros, kurios turi sąlyti su medumi ir kitais bičių produktais, yra pagamintos tik iš maistinio nerūdijančio plieno. Laikantis reikalavimų, taikomų Nacionalinės […]

Read more

Ar medus natūralus ir lietuviškas?

Taip, visas mūsų parduodamas medus yra natūralus – tai patvirtina Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute kasmet atliekami medaus kokybės tyrimai. Tyrimų protokolus galite peržiūrėti tinklapio skiltyje Medaus tyrimų rezultatai. Algirdo Medaus bityno medus taip pat sertifikuotas pagal Nacionalinės kokybės produktų sistemą. Sertifikatą galite peržiūrėti tinklapio skiltyje Nacionalinės kokybės produktas. Visas parduodamas medus yra bičių surinktas […]

Read more

Ką reiškia Nacionalinės kokybės produktas?

Nacionalinės kokybės produkto ženklu sertifikuoto medaus kokybė pranoksta Europos Sąjungos ir nacionalinių teisės aktų nustatytus saugos ir aplinkosaugos reikalavimus bei pasižymi ypatingomis savybėmis ir bus papildomai ženklinama logotipu “Kokybė”. Nacionalinės kokybės produktų gamybos procesas išsiskiria natūralumu, maistingumu bei aplinkos tausojimo aspektais. Pagal nacionalinės kokybės produktų gamybos reikalavimus gaminamas medus turi atitikti eilę reikalavimų. Pavyzdžiui, medaus […]

Read more

Ant stiklainio sienelių ir medaus paviršiuje matosi balta plutelė – kas tai?

Tai natūrali gliukozė, kuri susiformuoja plutele medaus paviršiuje arba įvairiais raštais ant stiklainio sienelių. Tai pati geriausia medaus dalis, turinti daugiausiai vitaminų ir kitų naudingų medžiagų.

Read more

Ar galima žiemą įsigyti skysto medaus?

Nebent tai yra lipčiaus medus ir taip nurodyta medaus etiketėje. Kitais atvejais kokybiškas medus turėtų būti sukietėjęs.

Read more

Kaip atpažinti kokybišką medų?

Pirmas dalykis, kuris turėtų sukelti jums įtarimą – medus ilgai išlieka skystas. Natūralus geros kokybės medus skystas būna ką tik išsuktas (priklausomai nuo sukimo laiko – gegužės, birželio ar liepos mėnesiais). Po to jis gana greitai tirštėja ir per 2 – 8 savaites tampa kietas (dar sakoma „kristalizuojasi“ arba „susicukruoja“). Jeigu medų pirkote senokai arba […]

Read more